Sestavine »sex tablete« 1. del | GINSENG

Ginseng je prva od sestavin »sex tablete«, ki jih bomo predstavili v tem blogu. Ginseng izvira iz vzhodne Azije, korenine te rastline pa so uporabljali za pomoč pri impotenci, kot afrodiziak in stimulans, že v tradicionalni medicini.

Zanimivo, da sama beseda izvira iz kitajskega izraza rénshēn kar v prevodu pomeni »Moška korenina«. Sam Ginseng se v osnovi promovira kot adaptogen, ki je snov, ki telesu pomaga do večje odpornosti in deluje protistresno. Poleg korenine so uporabni tudi listi Ginsenga katere lahko najdemo v energijskih pijačah ali čajih.

 

Povzetek s spletne strani Wikipedia:

Študija Medicinske fakultete Univerze Illionis leta 2002 (objavljena v analih New Yorške akademije znanosti) je odkrila, da na laboratorijskih živalih tako azijska kot ameriška vrsta ginsenga spodbuja libido in sposobnost občevanja.

Ti efekti ginsenga predvidoma ne izvirajo iz sprememb v sekreciji hormonov, ampak gre za direktne učinke ginsenozidov na centralni živčni sistem in gonadna tkiva. Pri moških ginsenozidi lahko povzročijo erekcijo penisa. Ta trditev je v skladu s tradicionalno kitajsko in nativno ameriško uporabo ginsenga. Znano je, da ginseng vsebuje fitoestrogene.

 

Od treh, ameriški, azijski in divji Ginseng je slednji označen za najboljšega saj vsebuje več ginsenozidov. Žal je divji Ginseng precej ogrožen saj ga ne uspe zrasti dovolj glede na hitrost žetja. Ginseng za rast namreč potrebuje več let.


Komentarji so onemogočeni za ta post