Sestavine »sex tablete« 2. del | GUARANA

Guarana je zelo zanimiva rastlina, ki izvira iz porečja Amazonke, še posebej razširjena pa je v braziliji. Že stare pripovedke indijancev so govorile, da so Guarano uporabljali za poživitev, ohranjanje budnosti in na splošno za več energije. Znano je, da Guarana vsebuje precej več kofeina kot zrna kave.

Zakaj se kofein sploh nahaja v določenih rastlinah?

Kofein rastlinam koristi kot obrambni mehanizem saj odvrača patogene organizme od plodov in semen. Dejansko ima nanje učinek toksina.

Semena rjavo-rdečega ploda so črne barve in v njih se skriva pravo bogastvo Guarane.  Rastlino so odkrili in prinesli v Evropo v sedemnajstem stoletju, bolj znana pa nam je od leta 1958 dalje.

Kot napitke in druga živila je Guarana širom sveta uporabljana kot poživilo, za več energije, boljše pomnjenje in celo za večjo spolno slo.

Guarana bojda deluje tudi zelo antioksidativno saj naj bi čistila strupe iz telesa in spodbujala metabolizem. Raziskave v ZDA so pokazale, da Guarana vpliva na to kdaj se počutimo siti zato jo priporočajo kot živilo, ki pomaga pri težavah z odvečno težo.

Podobno kot kava, pa tudi pretirano uživanje Guarane lahko pripelje do motenj spanja, povišanega srčnega utripa in pritiska, saj je delež kofeina v tej rastlini celo do dvakrat večji kot v zrnu kave.


Komentarji so onemogočeni za ta post